باشگاهی برای ورزیده کردن ذهن!
پیش از این بارها این حرف را شنیدهاید؛ ذهن هم مثل بدن نیاز به ورزیده شدن دارد. همانطور که بسیاری از ما بدن خود را فراموش کردهایم و به اندازهی کافی به آن رسیدگی نمیکنیم، ذهنمان را هم به فراموشی سپردهایم و خوراک خوب و کافی برای رشد آن مهیا نمیکنیم.
ولی چرا وقتی میدانیم خواندن برای رشد فکری و ذهنیمان مورد نیاز است، شروع به خواندن نمیکنیم؟ چرا وقتی میدانیم ورزش برای سلامت بدن ما ضروری است، همچنان ورزش نمیکنیم؟
شاید بد نباشد نگاهی کوتاه به دوران کودکی و آموزههایمان در آن دوران بیندازیم. عادت ورزش کردن نه برای تفریح، خواندن نه فقط برای سرگرمی، عاداتی هستند که اگر از کودکی در روند تربیت افراد قرار بگیرد، میتواند بعدها در روزگار جوانی، میانسالی و کهنسالی آنها نیز ادامه داشته باشد.
با احساسات خود آشنا شوید!
غم، شادی، سوگ، تلاش، شرم، عصبانیت، دوستی و … مفاهیمی هستند که هر روز با آنها روبهرو میشویم. در دنیای بزرگسالان شاید برخورد با این مفاهیم، احساسات و تفسیرشان کار دشواری به نظر نرسد؛ ولی در دنیای کودکان این موضوع متفاوت است. بچهها هر روز در حال کشف خود و دنیای اطرافشان هستند، به همین دلیل مواجه با احساسات جدید میتواند برایشان همانند مشابه با یک موجود جدید، ترسناک و هراسانگیز یا آسان و شیرین باشد. پس باید کودکان را برای مواجه شدن با دنیای اطراف و تجربهی احساسات مختلف آموزش دهیم. اینجا یکی از جاهایی است که خواندن از سرگرمی فراتر میرود و جنبهای آموزشی و تربیتی پیدا میکند. کودک میآموزد که میتواند برای گسترش درک خود، فهمیدن حقوق خود و تواناییهای خود از کتابها بهره بگیرد.
دستور العمل راهنمای احساسات!
مجموعهی «گاستون» از نشر پرتقال کودکان را با احساسات مختلف و نحوهی برخورد با آنها آشنا میکند. این مجموعهی تصویری مخصوص ردهی سنی 3 تا 7 است. اورلی شیَنشوشین نویسنده و تصویرگر مجموعهی «گاستون» و ناهید درودیانراد مترجم این مجموعه هستند.
کتاب «رفتارها و احساسات من»، «شریکی نباشد عادلانه نیست»، «من اینکار رو نکردم»، «چرا نباید؟»، «کی میترسد؟»، «یک نفس عمیق بکش”، «اگر اینطور بشود چه؟» مجموعهای نوشتهی سو گریزو است. این مجموعه در موسسهی نشر و تحقیقات ذکر به چاپ رسیده و برای گروه سنی 3 تا 9 سال مناسب است. این مجموعه برای آموزش نحوهی صحیح برخورد با احساسات و درک موقعیتهای مختلف به کودکان نوشته شده است. دسیدریا گوئیتچاردینی تصویرگر و فرزانه کریمی مترجم این مجموعه است.
مجموعهی «قهرمان شنلپوش» نوشتهی لیز فلچر از دیگر آثار نشر پرتقال است. این کتاب برای گروه سنی بالای 2 سال مناسب است. گرگ بیشاپ تصویرگر و آناهیتا حضرتی مترجم این مجموعه است.
مجموعهی هفت جلدی «دربارهی احساسات» نوشتهی ایزابل توماس، در انتشارات نردبان به چاپ رسیده. «من نگرانم»، «من حسودم»، «من به خودم میبالم»، «من مهربانم»، «من خجالتیام»، «من خوشحالم» و «من عصبانیام» عناوین کتابهای این مجموعه هستند. آموزش هوش هیجانی به کودکان هدف این سری کتابهاست. هایده کروبی مترجم این مجموعه و کلر السم تصویرگر این مجموعه هستند. این سری کتاب برای گروه سنی 7 تا 9 سال مناسب است.
«جا مانده در اعماق اقیانوس» نوشتهی کیت الن با ترجمهی آرزو قلیزاده، در نشر پرتقال به چاپ رسیدهاست. این کتاب برای گروه سنی 12 سال به بالا مناسب است. داستان با روایت ماجرای دختری که در سوگ مادر و دوست صمیمی خود است، برخورد با حس غم، فقدان و سوگواری را به مخاطب میآموزد.
«چشمک» نوشتهی راب هرل با ترجمه زهرا توفیقی از دیگر آثار چاپ شده در نشر پرتقال است. «چشمک» داستان پسریست که با گونهای نادر از سرطان دست و پنجه نرم میکند. این کتاب در کنار داستانی زیبا و لطیف به بیان مفاهیمی چون مواجه شدن با ترسها، دوستی، نگرانی، کنار آمدن با مشکلات و … میپردازد. مخاطب این اثر گروه سنی بالای 10 سال هستند.
تو بیشتر از سنات میدانی!
قصههایی که میخوانیم چه کاربردی دارند؟ ناگفته پیداست که هر داستانی ما را به سفری دور و دراز میبرد. هر کتابی که میخوانیم فرصتیاست برای تجربههایی تازه در زمانهایی دور در گذشته یا آینده، در کشورهایی دیگر با فرهنگهایی دیگر و …
میشود این همسفری شیرین را با آموزش و کسب اطلاعات جالب همراه کرد! زندگینامهها، قصههای تاریخی و … از جمله کتابهایی هستند که آموزش مطالب مفید و سرگرمی را به هم گرهزدهاند. همنشین شدنِ سرگرمی و آموزش، روشی هوشمندانه برای لذتبخش کردن مسالهی یادگیریست. خودتان قاضی شوید! کدام یک لذتبخشتر و در خاطر ماندنیتر است؟ کتابی خشک و درسی که در مورد تاریخ یا کتابی داستانی که در خلال قصهای جذاب از زندگی چند شخصیت دوستداشتنی تاریخ را هم روایت میکند؟
شاید خواندن کتابی تاریخی برای بزرگسال لذتبخش باشد ولی برای کودکان دنبال کردن چنین مطالبی سخت و دشوار هستند. ترکیب آنها با فضایی داستانی به همراه تصویرسازی و یا سادهسازی کردن مطالب، میتواند برای کودکان و نوجوانان ایجاد جذابیت کند.
یاد گرفتن یا سرگرمی؟ هر دو مساله است!
مجموعهی مشاهیر جهان نشر پرتقال زندگینامهی افرادی چون گاندی، نلسون ماندلا، هلن کلر، جین گودال، فلورانس نایتینگل، ایدا لاولیس، کاترین جانسون را به زبانی ساده و در قالب داستان، همراه با تصویرگری منتشر کرده است. تصویرگر این مجموعه، شارلوت ایجر است که این کتاب را همراه با چندین نویسندهی متفاوت تدوینکرده. این مجموعهی آموزنده نه تنها مخاطب را با زندگی افراد بزرگ و جریانساز تاریخ آشنا میکند، به آنها یاد میدهد که افراد مهم، متفاوت، موفق و تاثیرگذار در ابتدا افرادی ساده و عادی بودهاند، چیزی که آنها را از سایرین متفاوت کرده، تلاش و کوشش آنها بودهاست. این مجموعه برای بچههای 10 سال به بالا مناسب است.
«قصههای خوب برای بچههای خوب» مجموعهای محبوب و معروف از نشر امیرکبیر است. در این مجموعه که به زحمت و نویسندگی آقای مهدی آذری یزدی شکل گرفته، ادبیات کهن ایران به زبان ساده و قابل فهمی برای کودکان نوشته شده است. «کلیله و دمنه»، «قصههای قرآن»، «قصههای شیخ عطار»، «قصههای گلستان و ملستان»، «قصههای سندباد و قابوسنامه»، «قصههای مثنوی» و «قصههای مزرباننامه» این مجموعه را تشکیل میدهند. این مجموعه برای کودکان و نوجوانان مناسب است.
خواندن شاهنامهی فردوسی که یکی از آثار وزین و ارزشمند ایرانی است، برای بزرگسال هم سهل نیست، چه برسد به کودکان و نوجوانان. بسیاری از نویسندگان ایرانی کوشیدهاند تا با سادهسازی داستانهای شاهنامه، کودکان و نوجوانان را با این اثر ارزشمند آشنا کنند. مجموعهی 8 جلدی داستانهای شاهنامه نشر آتیسا که توسط زهره شیشهچی به زبان ساده برگشته، یکی از این سری داستانهای سادهسازی شده است. این مجموعهی قصه و شعر برای کودکان و نوجوانان مناسب است.
خوشگذرانی را آغاز کنید!
نباید لذت خواندن یک داستان خوب و مفرح را کم اهمیت شمرد. هیچچیز نمیتواند جذابتر از غرق شدن در پیچ و خم یک داستان هیجانانگیز باشد!
گاهی باید بیخیال همه چیز شد، از اهمیت یادگیری و چیزهایی از این قبیل گذشت و یکراست به سمت لحظات خوش حرکت کرد. خیال شما هر چقد بلند پروازتر باشد، توانایی ذهنی شما گستردهتر میشود. خواندن داستانهای جادویی و دنیاهای غیر واقعی خلاقیت شما را پرورش میدهد و در عین حال اوقات خوشی را برای شما فراهم میکند.
مجموعهی 7 جلدی «هری پاتر» نوشتهی جی.کی رولینگ نیازی به معرفی ندارد! این مجموعه با ترجمهی ویدا اسلامیه توسط نشر کتابسرای تندیس به چاپ رسیده و برای گروه سنی 12 سال به بالا مناسب است.
مجموعهی 5 جلدی «مجیستریوم» نوشتهی مشترک هولی بلک و کاساندرا کلر با ترجمهی محیا کمالوند و آرزو مقدس از آثار چاپ شده در نشر پرتقال است. این مجموعه داستان پسر نوجوانی به نام کالم هانت است که از معلولیت جسمی رنج میبرد و احساس ناتوانانی او را آزار میدهد. زمانی که کالم هانت میفهمد توانایی جادویی ویژهای دارد دنیایش زیر و رو میشود؛ او دیگر یک پسر معلول نیست، یک فرد استثنایی و متفاوت است. کالم به مجیستریوم میرود، جایی که در آن میآموزد چطور نیروی آب، خاک، هوا، آتش و هرج و مرج را به اختیار خود در بیاورد. این مجموعه برای 12 سال به بالا مناسب است.
مجموعهی 7 جلدی «ماجراهای نارنیا» نوشتهی سی.اس لوئیس با ترجمهی امید اقتداری توسط نشر هرمس منتشر شده است. این مجموعه داستان بچههای خانواده پونسی است که از کمدی جادویی به جهان جادویی نارنیا وارد میشوند. این دنیا که با آواز اصلان به وجود آمده سرزمینی است که در آن اساطیر یونان، حیوانات سخنگو و موجودات جادویی زندگی میکنند. خانوادهی پونسی پس از ورود به نارنیا همراه با اصلان به جنگ تاریکی و پلیدی میروند. این مجموعه برای کودکان و نوجوانان مناسب است.
مجموعهی «شاهزاده خانم همستر» نوشتهی ارسلا ورنون و ترجمهی حسین فدایی حسین از دیگر کتابهای تصویری نشر پرتقال است. این مجموعه داستان شاهزاده خانمی به نام هرییت است. او یک شاهزاده خانم معمولی نیست و برعکس سایر شاهزاده خانمها به جای یکجا نشستن و پوشیدن لباسهای شیک، عاشق ماجراجویی، شیرجه زدن از صخرههای بلند و جنگ با هیولاهای بدجنس و خونخوار است. هر کتاب این مجموعه بر یک داستان قدیمی چون سیندرلا، زیبای خفته، گیسوکمند، لوبیا سحرآمیز و … بنا شده است. «شاهزاده خانم همستر» برای گروه سنی 8 سال به بالا مناسب است.
با ذهن کودکان مهربان باشیم!
کودکان و نوجوانان تاثیرپذیری بالایی از جهان اطراف خود دارند. آنچه میخوانند و میبینند ردپای خود را بر ذهن و روان آنها بهجا میگذارد. به همین دلیل موقع انتخاب کتاب برای این ردهی سنی باید دقت فراوانی به خرج داد. امروزه با حضور پررنگ نشرهای مختلف در بازار کتاب کودک و نوجوان، امکان دسترسی به انواع کتابهای آموزشی، سرگرمی و … وجود دارد. با توجه به نیاز بچهها و کمی تحقیق و تامل بیشک میتوان بهترین کتابها را انتخاب و در اختیار آنها قرار داد. با آموختن فرهنگ کتابخوانِی هدفمند و کتابِ خوب خواندن از سن کم، میتوان سبک زندگی بهتری را به کودکان آموخت.
بسیار زیبا جذاب