بازی و اسباب بازی ها بخشی از روند رشد کودکان هستند و میتوانند به تقویت مهارتها و افزایش خلاقیت در آنها کمک کنند. علاوه بر این، برخی از بازی ها باعث میشوند که فعالیت بدنی کودکان افزایش پیدا کند و یاد بگیرند چطور در یک تیم با دیگران ارتباط برقرار کرده و بازی کنند.
بازی زو چیست؟
زو یک بازی گروهی و بومی در ایران است که تقریباً در تمام شهرها، طرفداران خاص خود را دارد. این بازی در فدراسیون جهانی با نام کبدی شناخته میشود. برای انجام بازی زو نیازی به لوازم خاص یا فضا و سالن ورزشی نیست و شما میتوانید بهراحتی در پارک یا فضای سبز و یا حتی در حیاط خانه با دوستان خود این بازی را انجام دهید و از فواید بازی زو که افزایش قوای جسمانی و کمهزینه بودن است، بهرهمند شوید.
قوانین بازی زو
بازی زو هم مثل هر بازی دیگری دارای قوانینی است که رعایت آنها در جمع خانوادگی میتواند به بازی رنگ و بوی رقابتیتری را بدهد و آن را دلچسبتر کند؛ با این حال اگر در یک جمع کودکانه میخواهید این بازی را برگزار کنید، میتوانید قوانین آن را کمی تعدیل کنید. به هر شکل، قوانین این بازی از این قرار است:
- برای انجام این بازی باید دو تیم در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و هر یک از تیم ها باید 12 عضو داشته باشند.
- هفت نفر از اعضای تیم به عنوان بازیکن اصلی و 5 نفر به عنوان یار ذخیره در این بازی شرکت میکنند.
- بازی زو در دو نیمه 20 دقیقهای برگزار میشود.
- اگر پس از این زمان، بازی با نتیجه مساوی تمام شود، هر یک از تیمها میتواند 5 مرتبه دیگر به تیم مقابل حمله کند و اگر باز هم نتیجه مساوی شود، حمله تک به تک بازیکنان تیمها انجام میشود تا برنده مشخص شود.
- زمان استراحت بین هر دو نیمه پنج دقیقه است.
انجام بازی زو برای کودکان
این بازی را میتوان در فضای سبز یا پارک یا حتی حیاط خانه انجام داد. بهتر است بازی لااقل بین ده کودک انجام شود ولی با تعداد کمتر هم امکان برگزاری بازی وجود دارد. کودکان باید به دو تیم مساوی تقسیم شوند و در مقابل هم با فاصله بایستند. سپس یکی از اعضای یکی از تیمها با گفتن کلمه زووو و کشیدن این کلمه به میان تیم مقابل برود و سعی کند یکی از اعضای تیم مقابل را بگیرد.
اگر او موفق شود به یکی از اعضای تیم رقیب دست بزند و او را بگیرد، شخصی که لمس شده است، در اصطلاح میسوزد و از دور بازی خارج میشود؛ فرد شروعکننده بازی هم باید پیش از تمام شدن نفسش به تیم بازگردد.
اما اگر تیم رقیب موفق شود تا زمانی که صدای زووو فرد حملهکننده قطع شود از دست او فرار کند و این شخص نفس کم بیاورد، او سوخته و از بازی خارج میشود و نوبت به یکی از اعضای تیم رقیب میرسد که همین کار را مجدداً انجام دهد. همچنین:
- در طی انجام بازی اگر تیم رقیب بتواند شخص حملهکننده را بگیرد، فرد حملهکننده میسوزد و از بازی خارج خواهد شد.
- در هر نوبت از بازی، فرد حملهکننده از یکی از تیمهاست.
- هر عضوی از تیم که به وسیله شخص حملهکننده لمس شود، میسوزد و باید از بازی خارج شود.
- اگر شخص حملهکننده توسط اعضای تیم مقابل گرفته شود اما موفق شود از دست آنها فرار کند و خود را به همتیمیهایش برساند، همه افرادی که فرد حملهکننده را گرفتهاند باید از بازی خارج شوند.
فواید بازی زو
بازی زو علاوه بر اینکه به بالا بردن سرعت عمل و افزایش میزان جنبوجوش کودکان کمک میکند، باعث افزایش میزان استقامت، شهامت و جرأت آنها هم بیشتر شود. در این بازی کودکان با استفاده از کنترل حرکات بدن خود و تمرکز ذهنی بازی میکنند. بازی زو حواس مختلف بدن، ذهن و عضلات را با هم درگیر میکند و باعث میشود که هم ذهن کودکان و هم جسم آنها فعال شده و قویتر شود و رشد بیشتری داشته باشد. برخی از فواید بازی زو عبارتند از:
- استقامت بدن کودکان را زیاد میکند.
- سرعت و عکسالعمل کودکان را افزایش میدهد.
- کودکان را چابک و سرحال میکند.
- به کودکان کمک میکند تا بتوانند چند کار را در یک زمان انجام دهند.
- تمرکز ذهنی کودکان را افزایش میدهد.
- موجب میشود که بین عصب و عضله در کودکان هماهنگی بیشتری انجام شود.
- انعطافپذیری بدن کودکان را بیشتر میکند.
- بدن کودکان را در حالت کنترل و تعادل قرار میدهد.
- باعث میشود تا کودکان بتوانند بر ترس و استرس خود غلبه کنند.
سخن پایانی
بازی زو یکی از هیجانانگیزترین و پرجنبوجوشترین بازی هایی است که هم در میان کودکان و هم بزرگسالان بسیار پرطرفدار است و در دورهمیهای خانوادگی در پارکها و فضاهای سبز معمولاً انجام میشود. این بازی به صورت تیمی انجام میشود و همین امر باعث میشود کودکان کار تیمی را در کنار تلاش برای پیروزی بهتر درک کنند و به واسطه نوع این بازی بتوانند هیجانات و انرژی مضاعف خود را تخلیه کنند. استفاده از حواس مختلف و ایجاد هماهنگی بین ذهن و عضله از دیگر فواید بازی زو است.