تربیت کودک و نوجوان

موقعیت ­‌های خطرساز برای آزار جنسی کودکان و روش های پیشگیری

موقعیت ­‌های خطرساز برای آزار جنسی کودکان و روش های پیشگیری

در در بروز فجایعی چون سوء استفاده جنسی از کودکان، بهترین کار پیشگیری از وقوع این جنایت است. بدین ترتیب که با شناسایی عوامل خطرساز و جلوگیری از به وجود آمدن آنها و آموزش مسائل جنسی به کودکان از بروز این اتفاقات دلخراش جلوگیری کنیم. به همین دلیل، در این مقاله از مجله تخصصی آریاکید به بررسی موقعیت‌های خطرساز برای آزار جنسی کودکان، دلایل سکوت کودکان درباره سوء رفتار جنسی و راهکارهایی برای پیشگیری از آزار جنسی کودکان می‌پردازیم.

سعی شده است موقعیت­‌هایی که احتمال بروز آزار جنسی کودکان را بالا می­‌برند، بیان شوند تا با آگاهی از آنها سهمی در کاسته شدن از این فاجعه، که گاهی سرنوشت یک کودک را تغییر می‌‌دهد، داشته باشیم.

بسیاری از اوقات وقتی سخن از آزار جنسی کودکان است، موقعیتی زمینه‌­ساز بروز این واقعه گردیده است. موقعیتی که اگر خانواده‌­ها از آن مطلع بودند، شاید هرگز مجالی برای پدید آمدن نمی‌یافت.

از طرف دیگر آموزش مسائل جنسی به کودکان در مراقبت از آنها در برابر سوء استفاده جنسی تاثیر زیادی دارد.

موقعیت‌های زمینه‌ساز بروز آزار جنسی کودکان

در اکثر موارد سوءرفتار جنسی در موقعیتی مطرح بوده است که یک بزرگسال و یک کودک تنها بوده‌­اند. لذا در صورتی ­که موقعیت‌­های تنهایی یک کودک و یک بزرگسال به حداقل رسانده شود، خطر سوءرفتار جنسی به شدت کاسته خواهد شد.

اگر ناچار و مجبور به تنها گذاشتن کودک با یک فرد بزرگسال هستیم، به شرایطی که امنیت رابطه را تضمین می­‌کند، بیندیشیم.

در موقعیت­‌هایی که کودک با کودک بزرگسال دیگری تنها است، نظارت والدین ضروری است و باید یکی از والدین یا فرد بزرگسال دیگری در آن موقعیت حضور داشته باشد.

بهتر است که خانواده با عوامل اجرایی اماکنی که فرزندشان در آنجا مشغول به ورزش، فعالیت هنری یا آموزشی است، صحبت کنند که نظارتی بر روی رفتارهای کودکان بزرگ‌تر و نوجوانانی که ممکن است مسؤولیت کودکان را نیز برعهده داشته باشند، اعمال کنند.

مثلاً ممکن است از مربیان شنا یا موسیقی فرزندان سؤال شود که آیا مراقبت­‌های لازم در زمینه­ جلوگیری از رفتارهای غیراخلاقی کودکان بزرگ‌تر اعمال می­‌شود یا خیر؟

برای پیشگیری از آزار جنسی کودکان، گاهی والدین به صورت سرزده به محل فعالیت کودک خود وارد شوند تا مطمئن شوند که محل مورد نظر امنیت لازم را دارد و در این زمینه دقت لازم را به عمل آورند.

از اینکه افرادی که خدماتی به فرزندانتان ارائه می‌­دهند، دارای صلاحیت اخلاقی هستند، اطمینان یابید.

بهتر است که خانواده‌­ها از مسؤولان مربوطه بخواهند که در مورد نداشتن سوءسابقه اخلاقی کارمندان خود اطمینان کافی را ارائه دهند. مصاحبه­‌های فردی و داشتن تأییدیه یا توصیه‌­نامه از مراجع دارای اعتبار می‌­تواند احساس امنیت را افزایش دهد.

رانندگان سرویس مدارس، مربیان موسیقی و مربیان کلاس­‌های ورزشی در این زمره قرار دارند.

کمک به کودکان در برابر سوء رفتار جنسی

مراقبت از کودک زمانی که با یک بزرگسال تنهاست

برای مراقبت درباره احتمال آزار جنسی کودکان، زمانی که کودک با بزرگسالی تنها است، سرزده و غیرمنتظره به سراغ آنها بروید. حتی اگر آن فرد مورد اعتماد است یا یکی از اعضای خانواده باشد.

بهتر است که در موقعیتی قرار بگیرید که کودکان را در هنگام تنهایی با کودک بزرگ‌تر یا بزرگسال مشاهده کنید.

اگر کودک با بزرگسال یا کودک بزرگ‌تر از خود تنها بود و پس از بازگشت از اتاق خلق آشفته‌­ای داشت، از او بپرسید آیا اتفاقی برای او افتاده است؟

بهتر است بررسی شود که آیا کودک می‌­تواند با اعتماد به نفس بگوید چه اتفاقی افتاده است یا دچار ترس، دودلی و تردید است؟

به شکل ظریف به بزرگسالانی که به هر طریق مسؤولیت مراقبت از کودک یا حتی نوجوان را دارند، فهمانده شود که کودک نسبت به آزار حساس است و آموزش دیده است که در برابر آزار برخورد خواهد کرد.

مثلاً می‌­توان اینگونه گفت:

«ببخشید، دخترم/پسرم خیلی حساس است. طوری تربیت گردیده است که زیر بار نمی‌رود و اگر مشکلی داشت، سریع به ما خبر می‌­دهد.»

مطالعات نشان داده است که کودکانی که برای جسم خود ارزش قائل هستند، کمتر مورد سوءاستفاده قرار خواهند گرفت.

والدین باید این مفهوم را که بدن کودکان برای آنها است و به خودشان تعلق دارد، در آنها تقویت کنند. کودکان با این کار برای جسم خود ارزش قائل خواهند شد.

اهمیت آموزش جنسی کودک

در صورتی که کودک شما از آموزش‌های لازم جهت جلوگیری از آزار جنسی کودکان بهره نبرده است، بهتر است که با او رابطه­ صمیمانه­‌ای داشته باشید و مهارت «نه گفتن» را به او آموزش دهید و به او بگوییدکه محل امن برای صحبت درباره­ مسائل خصوصی، محیط خانه و نزد والدین است.

در نهایت، والدین عزیز در نظر داشته باشند که استفاده از روش‌­های مختلف امنیتی جهت محافظت و پیشگیری از خطرات احتمالی سر راه کودک یکی از وظایف اصلی خانواده­‌ها است. و نیز آموزش خود و کودک در زمینه­ پیشگیری از این اتفاقات موضوع مهم دیگری است.

با رعایت اصول امنیتی و آموزش خود و کودک در جهت جلوگیری از این گونه اتفاقات گام برداریم و آن را به سایر والدین و نزدیکان نیز انتقال دهیم.

مراقبت از کودکان در برابر سوء استفاده جنسی

چرا کودکان از سوءرفتار جنسی صحبت نمی­‌کنند؟

تا به حال این سؤال برایتان مطرح شده است که چرا بسیاری از کودکان با وجودی که ممکن است داستان­‌ها و اخبار متفاوتی در مورد آسیب و سوءرفتار جنسی کودکان شنیده باشند، زمانی که مورد آزار جنسی قرار می­‌گیرند، از سوءرفتار جنسی صحبت نمی­‌کنند؟

چه عواملی کودکان را وادار به سکوت می­‌کند؟ چگونه می­‌توان این سکوت را شکست؟ در این بخش به این علل خواهیم پرداخت.

کودکان از آسیب‌پذیرترین گروه‌های جامعه هستند و خطر تعرض افراد گوناگون در خانواده یا اجتماع، همواره آنها را تهدید می‌کند. بسیاری از آنها آزار و سوء رفتارجنسی را به عنوان یک راز درون خود نگه می­‌دارند.

این امر ممکن است که مشکلات عاطفی ـ روانی زیادی برایشان داشته باشد. برای مثال، تحقیقات نشان می‌دهد که تجربه بدرفتاری در دوران کودکی می‌تواند اثرات بلندمدت روی تمام جنبه‌های سلامت، رشد، هوش و بهزیستی روانی داشته باشد.

همچنین، می‌تواند عامل ایجاد عزت نفس پايين، مشکلات ارتباطی، هیجانی و بیماری­‌های روانی چون اضطراب، رفتار پرخاشگرانه، اختلال افسردگی و افزايش خطر خودکشی و رفتارهای پرخطر در آینده شود. بنابراین، بهتر است که این سد شکسته شود و خانواده به راحتی با فرزندشان صحبت کنند.

دلایل سکوت کودکان درباره سوءرفتار جنسی

برای این منظور، ابتدا باید مطلع شویم که چرا کودک از بیان این موضوع می‌­هراسد. این اتفاق ممکن است به دلایل متفاوتی باشد، برای مثال:

  • بزرگسالانی که از کودکان سوءاستفاده جنسی می­‌کنند، از قربانیان خود می­‌خواهند که موضوع را مانند یک راز نزد خود نگاه دارند. کودکان گاهی دوست دارند که با سوءاستفاده‌کننده‌ه­ایی که از آنها بزرگ‌تر است، شریک راز باشند؛ به ویژه اگر از قبل هم با او رابطه داشته­‌اند.
  • آزاردهندگان کودکان را شرمسار می­‌کنند. مثلاً می­‌گویند: «اگر به پدر و مادرت چیزی بگویی، آبرویت می‌رود.» یا «اگر پدر و مادرت بفهمند، از دست تو بسیار خشمگین می‌شوند.»
  • سوءاستفاده­‌کننده معمولاً کودک را تهدید می­‌کند که اگر جریان را تعریف کند، بلایی بر سر او خواهد آورد.
  • کودکان می­‌ترسند که نکند خانواده از هم بپاشد. زیرا اغلب آزارگران یکی از نزدیکان کودک هستند است. دختر جوانی که مورد آزار و سوء رفتار جنسی پدر خود بود، این راز را پیش خود نگه داشته بود؛ چراکه در کودکی فکر می­‌کرده است که اگر جریان را بازگو کند، زندگی پدر و مادرش به هم خواهد خورد و در خانواده درگیری ایجاد خواهد شد.
  • برخی از کودکان آن‌قدر کم‌سن و سال هستند که نمی­‌فهمند چه رفتاری با آنها شده است.
  • ـبرخی از آزاردهندگان به کودکان می­‌گویند که رفتارهای جنسی خوب است یا می­‌گویند که یک بازی است.

روش برخورد والدین با مسئله آزار جنسی کودکان

با توجه به نکاتی که ذکر کردیم، آنچه اهمیت دارد این است که خانواده‌­ها بهتر است بدانند کودکشان چگونه ارتباط برقرار می‌­کند.

در پدیده آزار جنسی کودکان می‌بینیم که تعداد زیادی از کودکانی که آزار می­‌بینند، اغلب پیش از اینکه به والدین خود بگویند، به فرد بزرگسالی اطلاع می­‌دهند که به او اعتماد دارند.

این فرد می‌­تواند معلم، مشاور، یکی از بستگان نزدیک یا… باشد. لذا شایسته است که افرادی که با کودکان کار می­‌کنند، در این زمینه آموزش ببینند.

از طرف دیگر، ممکن است که کودکان تنها بخشی از اتفاق را بازگو کنند. در این صورت، بهتر است که خانواده با توجه به توانایی بیان واقعه به صورت تلویحی با کودک صحبت کنند.

رعایت عفت کلام در مکالمه با کودک ضروری است. مثلاً می­‌توان گفت: «پسرم/ دخترم انگار تو را اذیت کرده­‌اند و تو ناراحتی، می­‌خواهی با هم صحبت کنیم؟»

باید به خاطر داشت که کودکان در صورتی که با برخوردهای جدی و خشن مواجه شوند، خاموش می­‌شوند و از ادامه صحبت اجتناب می­‌کنند. از این رو، توصیه می­‌شود که وقتی کودک مشکلی را در این زمینه بازگو می­‌کند، والدین از آشفتگی بپرهیزند.  در این شرایط کودک را می‌پذیریم و به او آرامش می­‌دهیم و تأکید می­‌کنیم که او تقصیرکار نیست.

سپس، آموزش مسائل جنسی به کودکان داده می­‌شود؛ بدین صورت که بخش­‌هایی از بدن خصوصی هستند و کسی حق ندارد به آنها دست بزند، به جز افرادی که ما در شرایط خاص تعیین می­‌کنیم، مانند پزشک در حضور پدر یا مادر. به عبارتی، شما باید این مفهوم را که بدن آنها متعلق به خود آنها است، به ایشان منتقل کنید.

در ضمن، به کودک آموزش می‌دهیم که اگر کسی او را اذیت کرد، به راحتی به پدر یا مادر خود اطلاع دهد.

مراقبت از کودکان در برابر آسیب جنسی

پیشگیری از سوء استفاده­ جنسی با مقاوم سازی کودک

پیشگیری از آسیب و آزار جنسی کودکان از راه­‌های گوناگون می‌ تواند صورت پذیرد. یکی از این مهم­ترین راه‌­ها مقاوم‌سازی کودک است. در این بخش به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.

بسیاری از مطالعات پیرامون راه‌های پیشگیری از سوء رفتارها و آزارهای جنسی صورت گرفته است و روش‌­های گوناگونی پیشنهاد شده است.

در جهت تربیت کودکانی سرسخت و مقاوم در برابر سوء استفاده جنسی می‌ توان از راهکارها و روش‌های زیر استفاده کرد.

توجه به ویژگی­ های شخصیتی (تقویت عزت نفس و خودآگاهی)

توجه به مسائل شخصی و ویژگی­‌های شخصیتی کودک یکی از مهم­ترین راه‌­ها و از ابتدایی‌­ترین راهکارهای پیشگیری از آزار جنسی کودکان در خانواده و محیط بیرونی است.

پژوهش‌­های متعددی در زمینه­ راه‌­های کاهش کودک ­آزاری ارتباط منفی خودآگاهی و عزت نفس در کودکان را نشان می‌­دهد. بدین معنی که با افزایش عزت نفس و خودآگاهی در کودکان میزان مورد سوء استفاده قرار گرفتن آن­ها کاهش می‌یابد و بالعکس کودکانی که خود آگاهی کمتری داشته و عزت نفس پایینی دارند بیشتر در معرض سوءاستفاده جنسی قرار دارند.

رفتار پیشگیرانه از آزار جنسی کودکان از طریق برقراری ارتباط سرشار از اعتماد و اطمینان و محبت با کودک میسر می­‌شود. باید به کودک این پیام را با حرف و در رفتار متذکر شد که او دوست­داشتنی است و همانگونه که هست عزیز است البته این­گونه نیست که تمام رفتارهای کودک مورد تایید است.

کودکان از همان سال‌های ابتدای کودکی باید نسبت به بدن خود احساس خوبی داشته باشند. بدن خود را دوست داشته باشند و نسبت به نقاط خصوصی بدن خود حساس باشند و بتوانند تشخیص دهند حریم اجتماعی آن­ها چیست و دیگران تا چه حد می‌­توانند به آن­ها نزدیک شوند.

اهمیت مهارت خودآگاهی

مهارت خودآگاهی در کودکان سبب می‌شود فرد قدرتمند و قوی باشد و کودک قدرتمند که ذهنی باز و روشن دارد می­‌تواند از خود در برابر سوءاستفاده به طرز مناسب و صحیحی دفاع کند. لذا والدین باید در جهت افزایش خودآگاهی کودکان گام بردارند.

بیشترین آموزش به کودکان زمانی صورت می­‌گیرد که کمترین توجه پدر و مادرها به آن معطوف است برای مثال پیام‌­های بدون کلامی که در اعمال و رفتار بزرگترها وجود دارد بسیار دقیق‌تر از مواردی است که والدین به صورت هدفمند به کودکان خویش آموزش می‌­دهند.

تربیت جنسی کودکان

والدین به عنوان الگوی کودکان

مادر و پدرها به عنوان الگوی کودکان باید نسبت به رفتارهای خود دقیق و حساس باشند. مثلاً وقتی از کودک خود می‌خواهیم در صورت دیدن چراغ قرمز راهنما بایستد خود نیز باید به انجام این کار ملزم باشد.

زمانی تربیت در کودک درست نهادینه خواهد شد که والدین خود رفتارهای درست و متناسب داشته باشند.

بنابرابن اگر والدین نسبت به مسائل جنسی رفتار درستی داشته باشند الگوی مناسبی را برای رفتار جنسی کودکان به نمایش می‌گذارند.

والدین عزیز باید توجه داشته باشند که پیشگیری از آزار جنسی کودکان فراتر از یک برنامه­ آموزشی است. بدین معنی که در پیشگیری استقلال کودک مورد احترام است، به مرزها و احساسات او توجه می­ شود و به وی خط مشی و راهنمایی ارائه می‌­گردد.

ایجاد محیط صمیمانه، امن و توأم با اعتماد در خانواده

آزارگران از ممنوع بودن صحبت در مورد مسائل جنسی در خانواده‌­ها بهره­ زیادی می­‌برند.

بدین صورت که در صورتی که کودکی درباره­ این مسائل نتواند با اعضای خانواده خود صحبت کند می­‌تواند در جهت رفع کنجکاوی خود مورد سوءاستفاده­ی این افراد قرار گیرد.

یا در صورتی که مورد آزار قرار گرفت، نتواند به خانواده­ خود این مسائل را بازگو نماید.

پس باید محیطی صمیمی، امن و همراه با اعتماد در خانه ایجاد کرد تا بتونیم از آزار جنسی کودکان پیشگیری کنیم.

عدم وجود راز با غریبه‌­ها

کودکان باید آموزش ببینند که با غریبه‌­ها رازی نداشته باشند و اگر رازی ناخوشایند داشتند با نزدیکان خود بتوانند این مسئله را مطرح نمایند.

زیرا بسیاری مواقع آزارگران جنسی به صورت راز کودکان را تحت فشار روحی شدیدی قرار می‌دهند و به کامیابی ادامه می­‌دهند.

در صورتیکه والدین از قبل برای کودکان این موضوع را توضیح بدهند، میزان خطرپذیری کودکان کاهش می‌یابد.

آموزش نه گفتن برای پیشگیری از آزار جنسی کودکان

والدینی که از ابتدا سعی در مطیع تربیت نمودن کودکان خود دارند – به خصوص این موضوع در دختر بچه‌ها بسیار شایع­تر است – باید در نظر داشته باشند کودکانی که به بزرگسالان خود نه نمی‌­گویند در معرض تهدید از سمت کودک آزارها قرار دارند و با آموزش نه گفتن به کودک می‌­توان از این خطر احتمالی جلوگیری نمود.

سخن پایانی موقعیت‌های خطرساز برای آزار جنسی کودکان و روش‌های پیشگیری

در کل با توجه به آن­چه بیان شد والدین عزیز برای تربیت کودک سرسخت و قوی برای مراقبت از خود در برابر آزار جنسی، بهتر است به موارد تربیتی زیر دقت داشته باشند:

  • عزت نفس و خودآگاهی را در کودکان خود از همان ابتدای کودکی تقویت کنید.
  • خود به عنوان الگویی برای رفتار جنسی کودکان، مراقب اعمال خود باشید.
  • به احساسات و مرزهای کودک احترام بگذارید تا کودک احترام به خود را فراگیرد.
  • ایجاد محیط صمیمانه، امن و توأم با اعتماد در خانواده فراموش نکنید.
  • اعتماد به نفس را در کودک خود بالا ببرید.
  • با کودک خود مطرح کنید که اگر با غریبه­‌ها رازی ناخوشایند داشت به شما اطلاع دهد و از این موضوع نگرانی نداشته باشد.
  • آموزش حریم خصوصی و حرمت نفس را از همان کودکی با فرزند خود تمرین نمایید.
  • نه گفتن را به کودک خود بیاموزید.

با رعایت نکات فوق و در پیش گرفتن تربیت جنسی کودکان و آموزش مسائل جنسی به کودکان، انتظار می‌رود که بتوان پیشگیری بیشتری در برابر آزار جنسی کودکان انجام داد.


منابع:

د فریتاس، کریستال. (1393). کلیدهای آموزش و مراقبت از سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان (ترجمه­ی سارا طوسی). تهران. صابرین.

فینکه، رگینا. (1393). تربیت جنسی کودکان آشنایی با مراحل رشد جنسی کودکان. تهران. رذکر. کتاب­های قاصدک.

کریمی، علی. (1392). سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان راهنمای عملی والدین و معلمان در تربیت جنسی کودکان و نوجوانان (چاپ هفتم). تهران: انتشارات رسانه تخصصی.

قزلسفلو، مهدی و رستمی، مهدی. (۱۳۹۴). رابطه کودک‌آزاری با ویژگی‌های شخصیتی و رفتار پرخطر در نوجوانان، مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، ۲، ۱۰۱ ـ ۹۳.


نوشته های مشابه