اختلالات رفتاری

پیدایش و اختلال هویت جنسیتی در کودکان

پیدایش و اختلال هویت جنسیتی در کودکان

هویت جنسیتی بیانگر زنانگی یا مردانگی کودکان است و نقش‌های آینده آنها به عنوان زن یا مرد را مشخص می‌کند. پیدایش هویت جنسیتی از دو سالگی آغاز شده و تا سنین دبستان توسعه می‌یابد. در برخی موارد شکل‌گیری هویت جنسیتی در کودکان با اختلال مواجه می‌شود که تشخیص زودهنگام آن برای مداخلات احتمالی و درمان بسیار ضروری است. به همین دلیل، در این مقاله از مجله تخصصی آریاکید به بررسی پیدایش و اختلال هویت جنسیتی در کودکان می‌پردازیم.

مفاهیم مرتبط با هویت جنسیتی

برای بررسی نحوه پیدایش هویت جنسیتی و همچنین شناخت عوامل موثر در اختلال هویت جنسیتی لازم است که ابتدا با مفاهیم اصلی این موضوع آشنا شویم.

شاید هنگام مطالعه­ متون تربیت جنسی یا وقتی مخاطب برنامه‌ای راجع به تربیت جنسی کودک بوده‌اید، به واژه‌ها و اصطلاحاتی از قبیل «جنس»، «جنسیت» و «هویت جنسیتی در کودکان» برخورده باشید. به راستی این واژه‌ها به چه معنا است؟

اهمیت و ضرورت دانش در مورد هویت جنسیتی در کودکان چیست؟

در اینجا به ابن سوالات پاسخ می‌دهیم.

واژه­ «جنس» چیست؟

 کلمه­ «جنس» یا «S.e.x» به ابعاد بیولوژیکی مردانگی و زنانگی فرد محدود می‌شود و به عبارتی به اندام‌­های جنسی فرد اشاره دارد.

واژه «جنسیت» به چه معناست؟

«جنسیت» یا «Gender» صفات و ویژگی‏‌های اجتماعی و ویژگی­‌های شخصی و روانی دو جنس است. به بیان دیگر، این واژه به اجزای غیرفیزیولوژیکی جنس اشاره دارد که از نظر فرهنگی، برای مردان یا زنان مناسب تشخیص داده می‌شود.

جنسیت در واقع، مجموعه انتظارات از مرد و زن است که در موقعیت‌های معین، چه باید بکنند. به عبارتی جنسیت، ناظر بر ویژگی‏‌های شخصی و روانی است که جامعه، آنها را تعیین می‌کند.

هویت جنسیتی به چه معناست؟

هر یک از ما بزرگسالان هویت جنسیتی داریم.

به عبارتی تصوری از خودمان به صورت فردی که ویژگی­‌های مردانه و زنانه دارد.

یعنی زن و مرد بودن یک موضوع زیستی است و بر مبنای آن خصوصیت زیستی و همچنین خصوصیاتی از قبیل توانایی­‌های فردی، اجتماعی و فرهنگی می­‌توان از زن یا مرد انتظار ایفای نقش­‌های خاصی داشت که به آن «هویت جنسیتی» گویند.

اهمیت و ضرورت «هویت جنسیتی» چیست؟

برای آنکه افراد جامعه‌پذیر شوند، لازم است به جنسیت خود کاملاً پی ببرند. چون این امر آنها را در یادگیری رفتار و مهارت­‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی یاری می­‌دهد.

در واقع افراد می­‌آموزند که چه نوع فعالیت­‌هایی متناسب با جنسیت آ­نها است و جامعه (خانواده، همسالان و دیگر افراد جامعه) چه انتظاراتی بر اساس تعلقی که به یکی از دو گروه زن و مرد مطرح است، از آنها دارد.

اهمیت بررسی هویت جنسیتی کودکان

چرا پرداختن به هویت جنسیتی در کودکان مهم است؟

بسیاری از پژوهش‌­ها حاکی از آن است که هویت جنسیتی پیش­­‌بین خوبی برای سازگاری روانی است. به این معنا که هویت جنسیتی سازگاری فرد قبل از بلوغ را پیش‌بینی می­‌کند و می­‌تواند جنبه­‌های متفاوت رشد و شخصیت را متأثر سازد.

هویت جنسیتی می­‌تواند به تعیین اهداف واقع‌بینانه برای زندگی، آگاهی از نیازهای شخصی و سازگاری بهتر با محیط منجر شود. بسیاری از پژوهش­‌ها نشان دادند که برچسب نقش­‌های جنسیتی و هویت جنسیتی پیش‌بینی‌کننده­ خوبی برای اعتیاد به مواد مخدر است.

بنابر آنچه گفته شد، دو واژه­ جنس و جنسیت متفاوت هستند و لزوم توجه والدین در تربیت کودک و نوجوان به هویت جنسی کودکان خود جهت جلوگیری از مشکلات آتی و بروز اختلال هویت جنسی به خوبی پیدا است.

توصیه می­‌شود نگاه والدین به هویت جنسی کودک در کنار سایر جنبه­‌های رشد به عنوان یکی از ابعاد مهم رشد جنسی معطوف باشد.

والدین آگاه و مسئول هویت جنسیتی را با توجه به اهمیت شکل‌گیری مردانگی و زنانگی در کودک جهت پذیرش نقش­‌های آینده­ فرزند خود به عنوان یکی از ابعاد مهم جنسی، مدنظر قرار می­‌دهند.

آنها با آگاهی از تأثیر مهم هویت جنسیتی بر سازگاری اجتماعی کودک در آینده و مؤلفه‌های دیگر هویت جنسیتی و همچنین آشنایی با علایم اختلال هویت جنسیتی در کودکان بر لزوم کسب اطلاعات تأکید دارند.

مراحل پیدایی هویت جنسیتی

در این بخش برای آشنایی بیشتر با هویت جنسیتی در تربیت کودک و نوجوان، پیدایش و رشد آن را در کودکان سن پیش از دبستان بررسی می‌کنیم.

مرحله اول

در حدود ۲ سالگی کودکان وارد مرحله­­ اول هویت جنسیتی می‌­شوند. در این سن آنها قادرند که به خود و دیگران برچسب دختر یا پسر بزنند ولی آنها طبقه‌­بندی خود را بر خصوصیات جسمانی مبتنی می‌­کنند.

بنابراین یک فرد زن است چون موی بلند دارد و دامن می­‌پوشد اما اگر این خصوصیات ظاهری جسمانی تغییر کند، آن­ گاه جنسیت تغییر خواهد یافت.

مرحله‌ دوم

در حدود ۳ تا ۴ سالگی کودکان به مرحله­ دوم که استواری یا «پایداری جنسیت» نامیده می­‌شود، می‌رسند. در این مرحله کودکان به پایدار بودن جنسیت خود پی می­‌برند.

یعنی درک می­‌کنند که جنسیت در طول زمان ثابت است (دختر مادر و پسر پدر می­‌شود). اما هنوز درک نمی­‌کنند که جنسیت در موقعیت­‌های مختلف ثابت است (مثلاً در صورتی که مرد به فعالیت­‌های زنانه بپردازد، فکر می­‌کنند که جنسیت او عوض شده است).

مرحله­ سوم

در حدود ۵ سالگی است که کودکان به «ثبات جنسیت» خود می­‌رسند. یعنی می­‌فهمند که جنسیت در طول زمان و در موقعیت­‌های مختلف ثابت است.

به بیان دیگر درمی‌یابند که حتی اگر فرد لباس جنس مخالف را بپوشد یا رفتارهای جنس مخالف را انجام دهد، باز جنسیت او تغییر پیدا نمی­‌کند.

اگر در این سن کودک به ثبات جنسیت رخ نداده باشد ممکن است این نشانه‌ای در از اختلال هویت جنسیت در کودکان باشد.

با آگاهی از نکات ذکر شده، والدین عزیز از کودکان سنین پیش از دبستان خود نیم‌رخ بهنجاری از رفتارهای مرتبط با هویت جنسیتی خود خواهند داشت و می­‌توانند رشد نرمال کودک خود را در همان سن یا پیش از موعد بروز این رفتارها دنبال کنند.

پسران و دختران در حال بازی

هویت جنسیتی در دبستانی‌ها

هویت جنسیتی کودک به عنوان یکی از ابعاد هویت وی همواره یکی از موارد مهم در رشد و تربیت کودکان است. آگاهی از تأثیر مهم هویت جنسیتی بر آینده­ کودک و همین‌طور احتمال اختلال هویت جنسیتی در کودکان، یکی از دغدغه­‌های والدین کودکان دبستانی است.

بر این اساس، در این بخش کوشش شده است مراحل پیدایی هویت جنسیتی در کودکان دختر و پسر دبستانی بیان شود و راهکارهایی جهت بهبود این بعد مهم رشد کودک ارائه شود.

در طول سال­‌های دبستان، کودکان کلیشه‌های جنسیتی را که در اوایل کودکی فراگرفته‌اند، گسترش می­‌دهند؛ یعنی دختران رفتارهای دخترانه و پسران رفتارهای پسرانه انجام می­‌دهند.

به طور معمول دختران با اسباب بازی دخترانه مثل عروسک بازی‌های دخترانه و پسرها با اسباب بازی هایی مثل تفنگ بازی‌های پسرانه انجام می‌دهند. هرچند با توجه به عرف جامعه این میعارها ممکن است تاحدودی متغیر باشد.

تفاوت هویت جنسیتی در کودکان دبستانی

نقش و هویت جنسیتی پسرها و دخترها در اواسط کودکی (سنین دبستان) مسیرهای متفاوتی را دنبال می‌کنند. عدم صدق این مشخصات ممکن است نشانه اختلال هویت جنسیتی در کودکان باشد.

  • پسرها از کلاس سوم تا حدود پنجم، همانندسازی خود را با صفات شخصیت مردانه تقویت می‌کنند، به عبارتی بیشتر سعی می‌کنند به کارهای مردانه روی آورند.
  • همانندسازی دخترها با صفات زنانه کاهش می‌یابد و تمایل دخترها در شبیه شدن به رفتارهای زنانه کمتر می‌شود.
  • با اینکه دخترها هنوز به سمت زنانگی گرایش دارند، خود را به صورت افرادی که برخی از ویژگی­‌های جنس مخالف را دارا است، توصیف می­‌کنند.
  • دخترهای دبستانی پی می­‌برند که جامعه امتیاز بیشتری برای ویژگی­‌های مردانه قائل است، در نتیجه آنها می­‌خواهند برخی از فعالیت­‌ها و رفتارهایی را که با نقش جنسیتی باارزش‌تر ارتباط دارند، امتحان کنند.
  • گروه­‌های همسال نیز به پسرها فشار می­‌آورند که از نقش جنسی مردانه تبعیت کنند. دختری که رفتار پسرانه دارد، می‌تواند بدون از دست دادن مرتبه­ خود در بین همسالان دختر، خود را قاطی فعالیت­‌های پسرانه کند اما پسری که با دخترها قاطی می­‌شود، مورد تمسخر قرار گرفته و طرد می­‌شود. در واقع کودکان و بزرگسالان، تخلف دخترها از نقش­‌های جنسیتی را تا اندازه­‌ای تحمل می­‌کنند. اما تخلف پسرها (مانند عروسک‌ بازی پسران) را درست به بدی تخلف کردن از مقررات اخلاقی ناخوشایند می‌دانند.

جنسیت و سازگاری رفتاری

در زندگی امروزی بسیاری از نقش‌های جنسیتی از حالت سنتی خارج شده‌اند و مرز سنتی میان کارها و مشاغل زنانه و مردانه از بین رفته است. به همین دلیل هر تمایلی از این قبل را نباید نشانه اختلال هویت جنسیتی در کودکان دانست.

از طرف دیگر  پژوهش‌ها نشان داده است افرادی که یک جنسیت را به شکلی خشک نشان نمی‌دهند و از ویژگی­‌های ارزشمند انسانی هر دو جنس بهره‌مند هستند، از لحاظ رفتاری سازگارتر هستند.

لذا به والدین توصیه می­‌شود:

  • پدر و مادر به نوبت در منزل ظرف بشویند، آشپزی کنند یا رانندگی نمایند.
  • والدین از کلیشه‌های جنسیتی خشک کودکان خود که رفتارها و فرصت­‌های یادگیری آنها را محدود می­‌کنند، بکاهند. مثلاً پسری که آشپزی را فعالیتی زنانه می­‌پندارد، فرصت یادگیری آشپزی نمی­‌یابد یا دختری که فرصت انجام فعالیت­‌های فنی را از خود سلب کرده است، به همین صورت خود را از این فعالیت محروم کرده است.
  • پس بدون نگاه جنسیتی به فعالیت‌های مرسوم با توجه به تفاوت‌های فرهنگیف امکان و فرصت‌های متنوع یادگیری، تقویت هوش و بهبود مهارتهای پایه را برای هر دو جنس فراهم کرد.

ددغه والدین در مورد اختلال جنسی کودکان

دغدغه‌های والدین در مورد اختلال هویت جنسیتی در کودکان

  • دخترم دائماً فکر و خیال پیرامون فعالیت­‌های جنس مخالف از خود نشان می­‌دهد!
  • پسرم پیوسته کارهای یک دختر را انجام می­‌دهد!
  • پسرم لباس‌­های دخترانه می­‌پوشد و در هر انتخاب خود پوشیدن لباس دخترانه را به پسرانه ترجیح می­‌دهد!
  • دخترم از پوشیدن مانتوی مدرسه فراری است، او دوست دارد موهای کوتاه داشته باشد و نام پسرانه برای خود انتخاب کرده است!

آیا شما هم با این دغدغه­‌ها روبرو بوده­‌اید؟ در اطراف خود کودکی را با این ویژگی‌ها دیده‌اید؟ مشکل این کودکان به نظر شما چیست؟ تا چه حدی از این رفتارها بهنجار است و از چه زمانی به بعد باید به بروز اختلال هویت جنسیتی در کودکان مشکوک شد؟ چگونه از بروز اختلال هویت جنسیتی در کودکان جلوگیری کنیم؟

همان‌طور که بیان شد احساس مردانگی یا زنانگی هر فرد از خودش را «هویت جنسیتی» می­‌گویند. افراد مبتلا به اختلال هویت جنسیتی خود را با آنچه ظاهرشان نشان می­‌دهد، نامتجانس احساس می­‌کنند.

این افراد از جنسیت خود احساس رضایت ندارند، دارای شخصیت مشخص و معین هستند ولی قویاً معتقد به تعلق داشتن به جنس مخالف هستند.

علایم و روش تشخیص

در صورتی که کودکی ۶ ماه متوالی ۶ مورد از علائم زیر را از خود بروز داد و این موضوع برای او مشکلات فراوانی در مدرسه، اجتماع و سایر اماکن به وجود آورد، احتمال ابتلا به اختلال هویت جنسیتی در کودکان مطرح می­‌شود.

در صورت مشاهده­ موارد زیر در کودکان توصیه می­‌شود به روان­شناس متخصص کودکان مراجعه بفرمایید:

  • به طور مکرر اصرار می­‌کند که او به جنس مخالف تعلق دارد. اصرار می­‌کند پسر نیست یا دختر نیست.
  • پسران ترجیح می­‌دهند لباس­‌های دخترانه بپوشند یا ظاهری دخترانه داشته باشند و دختران لباس­‌های قالبی مردانه را با اصرار می­­­‌پوشند.
  • در خیالات خود و در بازی­‌های تخیلی، خود را به جنس مخالف متعلق می­‌داند.
  • تمایل شدیدی دارد که فقط بازی­‌های قالبی جنس مخالف را انجام دهد.
  • همبازی­‌های جنس مخالف را شدیداً ترجیح می­‌دهد.
  • در پسرها به صورت اغراق‌آمیزی انزجار از بازی­‌های پسرانه، اسباب ­‌بازی ­‌ها و فعالیت­‌های پسرانه وجود دارد و در دخترها انزجار از باز‌ی­‌های دخترانه، اسباب ­‌بازی و فعالیت­‌های دخترانه مشهود است.
  • از آناتومی بدن خود نارضایتی بسیاری دارد.
  • علاقه­ فراوان به صفات جنسیتی جنس مخالف دارد.

یک کودک پسر با لباس دخترانه

نقش خانواده در جلوگیری از بروز اختلال

از عوامل مهم مرتبط با اختلال هویت جنسیتی در کودکان، خانواده است كه احتمالاً در ایجاد و در عين حال تداوم آن مؤثر است.

به اين ترتيب بررسي رابطه كاركرد خانواده با اين اختلال می‌تواند در بالا بردن كيفيت كمک به بيماران مبتلا مفيد واقع شود.

بنابراین توصیه می­‌شود والدین جهت جلوگیری از بروز اختلال هویت جنسیتی در کودکان، رفتارهای زیر را انجام ندهند.

  • انتخاب اسم مبهم که جنسیت فرد را به صورت واضح مشخص نمی‌کند.
  • انتخاب اسباب بازی‌ های نامناسب یا بازی کردن نقش‌های نامناسب برای کودک.
  • خلاصه کردن نام کودک به شکلی که فرد به صورت واقعی شناختی از نام واقعی خود ندارد.
  • ترغیب کودک به بازی‌های غیرقالبی یا تشویق او در هنگام ادای رفتار یا طرز صحبت کردن جنس مخالف.
  • دادن اطلاع ناکافی، مبهم و نامتناسب با سن و شرایط کودکان که باعث خواهد شد آن­ها پاسخ صحیحی برای سؤال‌های خود نیابند و چه بسا دچار خطا شوند.
  • اهمال در اجرای اصول مراقبت از کودک که احتمال مورد تجاوز قرار گرفتن کودکان پسر یا دختر توسط بزرگسالان را بالا می­‌برد. در نتیجه اعتماد به نفس و رشد هویتی آن­ها را با مشکل مواجه خواهد کرد.
  • غیبت مکرر یکی از والدین به عنوان الگو، در سن حساس زیر شش سالگی و زمان بلوغ که منجر به مشکلات متعددی از جمله اختلال هویت جنسی در کودکان خواهد شد.

حرف پایانی پیدایش و اختلال هویت جنسیتی در کودکان

علت اصلی بروز اختلال هویت جنسیتی در کودکان مشخص نیست اما همان‌طور که گفته شد شیوه‌های رفتاری والدین در تربیت کودک و نوجوان در بروز آن موثر است.

موارد ذکر شده در صورت استمرار و تداوم ممکن است برای رشد اجتماعی کودک و هویت جنسیتی مسأله‌ساز شوند و بهتر است والدین این مسائل را در خانواده بیشتر مد نظر قرار دهند و با ایجاد محیط آرام و صمیمی از کودکان مراقبت بیشتری به عمل آورند.

به همین دلیل باید والدین در رفتار با کودکان از جمله تهیه اسباب بازی و تعریف نقش‌های جنسیتی توصیه‌های ذکر شده را مورد توجه قرار دهند.

از طرف دیگر با توجه به تاثیر عوامل فیزیولوژیک و هورمون در درمان موارد حاد معمولا از روش هورمونی یا جراحی استفاده می‌شود.

در هر صورت به والدین گرامی توصیه می‌شود در صورت مشاهده 6 مورد از علایم ذکر شده، جهت بررسی و تشخیص دقیق‌تر، دریافت مشاوره و درمان به متخصص مراجعه نمایند.


منابع:

رضايی، اميد، صابری، سيدمهدی، شاه مرادی، حسين و ملک خسروی، غفار. (۱۳۸۶). كاركرد خانواده در بيماران دچار اختلال هويت جنسی. توان­بخشی. ۸، ۶۳-۵۸.

برک، لورا. (۲۰۰۱). روان­شناسی رشد (ترجمه یحیی سیدمحمدی). ۱۳۸۵. تهران. ارسباران.

سلامت نیوز. (۱۳۹۱). اختلال هویت جنسی چیست و چگونه درمان می‌شود؟ قابل دسترسی در آدرس: http://www.salamatnews.com/news/68193/

کریمی، علی. (۱۳۹۲). سلامت جنسی در کودکان و نوجوانان ـ راهنمای عملی والدین و معلمان در تربیت جنسی کودکان و نوجوانان (چاپ هفتم). تهران: انتشارات رسانه تخصصی.

منصوریان راوندی، فاطمه. (۱۳۹۳). تأملی بر رابطه فضای مجازی و هویت جنسیتی ـ مطالعه موردی کاربران اینترنت در شهر کاشان. مطالعات رسانه­‌ای. ۲۷، ۱۲۰-۱۰۸.

برک، لورا. (۲۰۰۱). روان­شناسی رشد (ترجمه یحیی سیدمحمدی). ۱۳۸۵. تهران. ارسباران.

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (۱۳۸۲). جنس و جنسیت (sex & Gender).


author-avatar

درباره سپیده علمی

سرکار خانم علمی روانشناس است و به صورت تخصصی در حوزه ی مسائل جنسی به مطالعه، آموزش و پژوهش پرداخته است. اهداف حرفه ای او پیشگیری از اختلالات جنسی، بهبود وضعیت جنسی جامعه و رشد نسلی سالم به لحاظ جنسی است. او یکی از راه های دستیابی به این اهداف را ترویج اصول درست و علمی تربیت جنسی کودکان از طریق آموزش به والدین و مربیان می داند. روحیه ی پویا و عشق فراوان وی به کودکان سبب شده است با وجود آگاهی نسبت به برخی موانع موجود در این زمینه به صورت خستگی ناپذیر به فعالیت در این حوزه بپردازد. علاوه بر این وی آموزش مهارت های زندگی به کودکان را در اولویت های حرفه ای خود قرار داده و در این زمینه هم فعالیت دارد. وی دانش آموخته ی کارشناسی ارشد روانشناسی از پژوهشکده ی علوم شناختی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *